Herkese selamlar. 8 aylık bir maratonun ardından nihayet Amerika’da doktor olmanın anahtarlarından olan Step1 sınavını 10 Mayıs tarihinde geçtim. Nihayet kendi sürecimden ve insanların sıkça merak ettiği konulardan bahsedebileceğim boşluğu buldum. İlk olarak kurucusu olduğum topluluğumla Süleyman Demirel Üniversitesinde USMLE ile alakalı güzel bir sunum yaptıktan sonra nihayet insanlara en çok nelerden bahsetmem gerektiğini biliyorum. O zaman çalışma kaynaklarıyla başlayalım.
Ben çalışma kaynaklarını “Video Kaynaklar”, “Kitaplar”, “Anki” ve “Soru Kaynakları” olarak 4 başlık altında inceleyeceğim.
Video Kaynaklar
Step 1 sürecine başlarken, başlamanızın şiddetle tavsiye edildiği ve benim de bu tavsiyeye katıldığım iki kaynak var: “Boards and Beyonds” ve “Pathoma” video serileri. Ayrıca mikrobiyoloji ve biyokimya için görsel hafızaya hitap eden video kaynakları “Sketchy” ve “Pixorize” gerçekten çok değerli kaynaklardandır. Tüm bunlara ek olarak zaman zaman, bazı konularda Youtube’da tamamen ücretsiz olan diğer video kaynaklarını kullandığım da oldu – özellikle yemek yerken video izleyenlerdenseniz işte bu kanallar sizin hayatınızı kurtarabilir. Bu Youtube kanalları ise: “Dirty Medicine”, “Ninja Nerd”, “Osmosis“.
Boards and Beyonds: Temel tıp nosyonunuzu gerek sıfırdan kurabilecek, gerekse varolan tıbbi bilginizi bir sonraki seviyeye getirebilecek kadar güzel bir video kaynağıdır kendisi. Biyokimyadan, kardiyolojiye; nerdeyse tüm tıp konularını kısa, akıcı ve herhangi bir şeyi atlamadan anlatmakta Dr. Jason Ryan. Ben bu kaynağı Step1’a giriş kaynağı olarak kullanmıştım ve herkese aynı şeyi öneriyorum.
Pathoma: Pathoma’da Step1’a giriş kaynağı olarak kullanmanızı tavsiye edeceğim bir kaynak. Yalnızca patoloji anlatılan bu kaynağı bitirerek bile tıbbi nosyonunuzu çok kolay bir şekilde inşaa edeceksinizdir. Huseyin Sattar hocamızın anlatımını ben çok beğeniyorum. Her şeyi basitleştirerek; mantığını oturtarak anlatıyor. Videoları bir kere dinleyip mantığı anladıktan sonra; bir çok ezberlenmesi gereken şeyi yalnızca mantığınızı kullanarak çıkartabiliyorsunuz. Bir çok Pathoma videosunu tekrar tekrar izlemişimdir kendi çalışma sürecimde. Ayrıca histopatolojiden bu güne kadar hep nefret etmiş kişilerdenseniz Pathoma size bu konuyu bile sevdirebilecek bir kaynaktır. Ayrıca sınavda histopatoloji çıkacağından bir göz atmanızda fayda var derim.
Pixorize: Pixorize, görsel hafıza yöntemini kullanarak insanların beynine ezberlenmesi gereken, diğer konularla karışması olası konuları kazıyan bir video kaynağı. Açıkçası ne olduğunu anlatabilmek zor dolayısıyla sizi aşağıdaki ücretsiz deneme videosunu izlemeye davet ediyorum. Pixorize’ın neredeyse her temel bilim dersi için videoları bulunsa da ben mikrobiyoloji ve biyokimya için kullandım. Özellikle Mikrobiyoloji için olanı şiddetle tavsiye ediyorum. Puanlarımı kısa vadede en çok arttıran kaynak bu olmuştur benim için. Dönem 1’de bu kaynağı bilseydim mikrobiyoloji benim için çocuk oyuncağı olurdu.
Dirty Medicine: Step1’a yönelik orijinal akılda tutma yöntemlerine sahip USMLE Kurdu. Neredeyse her konuda, çıkması muhtemel her bilgi için şahane akılda tutma yöntemleri var kendisinin. Normal tıp hayatınıza ve tıp nosyonuza bir şey katmayacak olsa da Step1 günü geldiğinizde bu adamın dedikleri en azından 10 kez kulağınızda yankılacak, bana inanın! Ayrıca etik videolarını da izlemenizi şiddetle tavsiye ediyorum. Boards and Beyonds’un etik kısmı çok havada kalıyor. Dirty Medicine, BnB’nin etik kısmını tamamlar nitelikte bir iş çıkartmış.
Ninja Nerd: Baştan uyarayım videoları çok yavaş ilerliyor. Bunun en büyük sebebiyse videolarının aşırı detaylı olması. Anlattığı konuları embryolojisinden fizyolojisine kadar her yönüyle alıyor. Eğer bir şeyleri sıfırdan öğreniyorsanız veya öğrenmeyi hep ertelediğiniz konular varsa Ninja Nerd yardımınıza yetişiyor. Tıbbi bilginizi geliştirmek için eşsiz bir kaynak olarak görsem de Step1 için çok zaman alacak bir kaynak. Dolayısıyla yalnızca en büyük eksikleriniz için kullanmanızı öneriyorum (örneğin ben renal sistem ve embryoloji için kullanmıştım). Keşke dönem 1’deyken bilseydim dediğim kaynaklardandır.
Kitap Kaynakları
Step1 için kitap seçerken, eğer TUS mantığı ile seçerseniz, yapacağınız en basit hata çok fazla kaynak seçmektir. Bunun yerine Step1’a çalışırken olabilecek en az kaynağı en fazla sayıda tekrar etmeniz, sınav başarınız için kilit rol oynayacaktır. Çünkü Step1 esasında buzzword denilen kelimeleri yakalayarak cevaba ulaşma mantığı içeren bir sınav. Az sayıda kitaba çalışarak hakimiyet düzeyinizi arttırabilirseniz bu buzzwordleri yakalamanız ve görsel hafızanızla birleştirerek sınav anında cevapları bulmanız daha kolay olacaktır.
Ben kendim kitap kaynağı olarak iki kaynak kullandım: First Aid ve Pathoma.
First Aid: İçinde mnemonicler ve buzzwordler bulunan. Yalnızca Step1’da high-yield (önemli) yerleri içeren ve görsel hafıza metoduna uygun bir şekilde hazırlanmış kitap. Bu sizin kuranınız olacak Step1 için. BnB ile birlikte kullanmanızı tavsiye etsem de not almanızı önermiyorum. Not almayı hem zaman kaybı olarak gördüğüm hem de iyi bir öğrenim metodu olmayan tekrar okuma metoduyla öğrenmeyi baz aldığı için önermiyorum. Onun yerine QBanklerinizde yaptığınız hataları gelip buradan bir göz atmak daha verimli olacaktır. Tekrar etmeyi ise Anki’yle yapabilirsiniz!
Pathoma: Video kaynağın yazılı hali. Videolar ile kullanmanızı öneriyorum. Daha sonra hızlı tekrar için kullanmaya birebir.
Anki
Keşke daha önce bilseydim dediğim, bana en çok puanı kazandırmış, öğrenilmesi eziyet olan şeyleri kafama vura vura öğretmiş bu güzelim uygulamaya geldik. Anki aslında bir flash card uygulaması. İstediğiniz flash card destesini yüklüyorsunuz veya kendiniz yaratıyorsunuz. Ardından günlük görmek istediğiniz yeni flash card sayısını seçiyorsunuz (Ben Lightyear için 200’e ayarlamıştım). Uygulama size istediğiniz kadar yeni flash cardı ve tekrar etmeniz gereken flash cardları günlük olarak gösteriyor. Bilgisayarda olduğu gibi Android’de de ücretsiz olarak edinebilirsiniz.
Örneğin desteye başladığınızda Resim 1’deki gibi bir ekran geliyor. Siz boşluktaki kelimeyi bilmeye çalıştıktan sonra Show Answer’a tıklıyorsunuz.
Sizi Resim 2’deki gibi bir ekran karşılıyor. Burada kolay olduğunu düşünüyorsanız easy’e basıyor ve 2 gün sonra tekrar görüyorsunuz kartı. 2 gün sonra yine Easy’e basarsanız 10 gün sonra ve böyle böyle gittikçe azalan sıklıkta kartı görmeye başlıyorsunuz. Özellikle ezber gerektiren şeyleri öğrenmek için birebir uygulama. Burada ben kendi yarattığım desteyi kullandığım gibi aynı zamanda 24 bin kart içeren Lightyear destesini de kullandım.
Deste Bulma Mevzu: Deste bulurken kullanacağınız en iyi kaynak reddit’te r/medicalschoolanki subreddit’i. Bu subreddit’e bilgisayardan girip sağ taraftaki çubuğa baktığınızda biraz alt tarafta (Resim 3’te de göreceğiniz üzere) bir sürü deste linki olacak. Kendinize uygun gördüğünüz desteleri buradan indirebilir ve kullanabilirsiniz.
Lightyear: BnB videoları baz alınarak hazırlanmış, son derece kapsayıcı, First Aid’de olmayan bilgileri bile içerebilen deste. Bana uzun vadede en çok puan kazandırmış, tıp fakültesinde öğrenmesi işkence şeyleri, ufak ama önemli detayları kafama vura vura öğretmiş destedir kendisi. İki kaynak seçecekseniz bir soru bankasıyla bu desteyi seçin derim derim şahsen.
DukePathoma: Çok uzun sorular olduğu için 1000 kart yaptıktan sonra bıraktım. Önermiyorum.
Soru Kaynakları:
QBankler gerçekten Step1 için olmazsa olmaz şeyler. Hem size soru çözme pratiği kazandırır, hem konulardaki önemli yerleri öğretir, hem de beyninizi buzzword bulmaya alıştırır. Dolayısıyla bol bol soru çözmek önemli. Bu süreçte kullandığım kaynaklara (USMLE-Rx, AMBOSS, NBME, Free120, Lecturio) ve kullanmadığım ama herkesin şiddetle tavsiye ettiği UWorld’e kısaca değinip bu yazıyı bitirmek isterim.
USMLE-Rx: First Aid’in yaratıcılarının hazırladığı, piyasaya göre daha ucuz sayılabilecek bir kaynak. Sorularına zor diyemeyeceğim ama bazen çok gereksiz bir ayrıntıyı sorduğu oluyor. Kesinlikle sınav pratiği için tavsiye etmem ancak öğrenme aşaması için birebir kaynak. Özellikle başlangıç QBank’i olarak şiddetle tavsiye ediyorum. Ayrıca 2 farklı Self-Assesment’ı da paket içinde hediye ediyorlar.
AMBOSS: Soruları diğer sorulara göre zor, bilmeniz gereken şeyleri; bilmenizin kolay olmayacağı şekilde soruyorlar. Soruların açıklamaları ise çok güzel hazırlanmış. Çok iyi bir bilgi kütüphanesine de sahip. Sırf bilgi kütüphanesi için bile şans verilebilir. Ancak soruların zorluğu, başlangıç için Amboss’u öğrenme kaynağı kategorisinden çıkarıyor. Step1 Pass and Fail’e döndüğünden ben fiyat avantajı için çalışmamın son kısmında Uworld yerine AMBOSS’u kullanmıştım. Pişman da değilim açıkçası. Ayrıca her ay Şubat-Mart ayı gibi bedava Self- Assesment yapıyorlar. Ona da kaydolmayı unutmayın.
NBME: NBME herşeyden önce bir soru bankası değil. Devlet kurumu olan NBME’in hazırladığı Self-Assesmentlardır. Halihazırda 5 farklı NBME bulunmaktadır. Kesinlikle ama kesinlikle hepsinin çözülmesi gerektiğine inanıyorum. Soru tarzının USMLE tarzına en yakın sorular olmasını geçtim kendi Step1 sınavımda doğrudan buradan sorular gelmişti. Hatta sadece bana değil o gün sınavdan çıktıktan sonra benle beraber Step1’ı almış bir kız ona da doğrudan NBMElerden sorular geldiğini söylemişti. Aynı zamanda Step1 almaya hazır olup olmadığınızın da güzel bir göstergesidir NBME’ler.
Free120: USMLE’nin öğrencilerin akomadasyonu için hazırladığı, birebir sınav layoutunu kullanan, gerçek sınava benzer sorular içeren 4 blokluk bir deneme sınavıdır. İnternetten ücretsiz bir şekilde ulaşılabilir. Sınava 3 gün kala çözüp, sınav simülasyonu yapmanızı öneririm.
Lecturio: Sadece Mart ayındaki bedava SA’yı aldım. Soruları hiç kaliteli değildi ama score prediction’u açısından Şubat-Mart ayında SA’ı takip etmeyi unutmayınız.
UWorld: Herkesin şiddetle tavsiye ettiği ancak Step1’ın Pass/Fail’ dönmesi ve fiyatın aşırı tuzlu olması sebebiyle çözmediğim kaynak. Bir şey kaybettiğimi düşünmüyorum. Nihayetinde önemli olan geçmekti. Ancak gün gelir Step1 tekrar skor sistemine dönerse işte o gün tekrar önerilebilir. Step2’daysa kaçışım yok çözeceğim.