Bu yazıyı üniversite tercihi yapmaya hazırlanan kişiler için yazdığım “Tıp Tercihi Yapmak: SDÜ Tıp vs GAÜN Tıp” başlıklı yazının devamı niteliğindedir. Bu yazıyı okumadan önce o yazıyı okumanızı tavsiye ediyorum. Bu yazıda daha çok Covid-19 sonrası ve ekonomik kriz içinde yaşanmış bazı değişikliklerden ve aldığım staj yılı ardından düşüncelerimde yaşanmış bazı değişikliklerden kısaca bahsettim. İyi okumalar.
Bu sene benim için kariyerime odaklandığım, bu konuda bir şeyler yaptığım bir yıl oldu. Dolayısıyla bu sene benim için üniversite açısından bilhassa önemli hale geldi. Her şeyden önce Amerika Tıpta Uzmanlık Sınavı olan USMLE’nin ilk ayağına çalışmam gerekiyordu, bunun için okulun bana ayırmam gereken zamanı sağlayabilmesi benim için büyük şanstı. USMLE’yi okulla birlikte götürdüm, bunu yaparken 3,43 dönem ortalaması yaptım, ekip arkadaşlarımla bir topluluk kurdum ve bir dönem boyunca bu topluluğun liderliğini yaptım, 5 tane farklı bilimsel araştırmaya dahil oldum, bir değişim programına katılırken ikincisi için gereken anlaşmaları sağladım.
Bütün bunları yaparken bana gereken tek şey zamandı. Eğer Süleyman Demirel Üniversitesinde (SDÜ) değil de bir başka üniversitede, örneğin Gaziantep Üniversitesinde (GAÜN) olsaydım bu gerekli zamana sahip olamazdım.
Süleyman Demirel Üniversitesinin 5. sınıfı, eğer temel tıp bilginiz varsa, sınavların yüzde 80’i için sınava bir gün kala yalnızca iki saat çalışarak geçmenize olanak sağlıyor. Buna istisna olarak sadece Kulak Burun Boğaz ve Nöroloji stajlarını örnek verebilirim. Özellikle kulak burun boğaz bu sene benim 1 günden fazla ayırdığım tek staj olmasına rağmen açık ara en düşük notu aldığım staj oldu: 67 aldım. Diğer stajlar için derslerin çoğunluğuna girerek + son gün iki saat çalışarak iyi notlar alabilirsiniz. Bu yöntemle senelik ortalamam 86 oldu.
Bu durum size kariyerinize veya her ne istiyorsanız ona odaklanabilmeniz için yeteri kadar zaman tanımaktadır. Kariyerinizde basamak atlamada size çok fazla faydası olmayacak klasik tıbbi eğitime ayıracağınız fazladan zaman yerine; yeni meziyetler edinmek, kültür seviyesini arttırmak diğer bireylerden sıyrılmak için güzel bir yol olacaktır diye düşünüyorum. İş bu yüzden Süleyman Demirel Üniversitesi, seçmek için güzel bir üniversite.
Daha önceki yazımda SDÜ Tıp Fakültesinde akademik açlığınızı doyuracak bir topluluk olmadığından bahsetmiştim. Bu sene kurduğumuz SDÜ Sinirbilim Topluluğu (SDÜSİT) tam olarak bu eksikliği doldurmuştur.
Rektör ve Rektör Yardımcılarıyla yaptığımız tanışma toplantısında da üst düzey yetkililerin tam desteğini almış topluluğumuz akademik gelişimi desteklemek amacıyla fikirlerin tartışıldığı öğrenci toplantıları yaparken, öğrencilerin bilimsel araştırmalara katılabileceği araştırma programları düzenlemektedir. Felsefeden, beyin cerrahisine; nörolojiden farmakolojiye bir çok anabilim dalından aldığımız destekle ilk senemizde çok güzel işler yaptık. Seneye daha güzel işler yapacağız ve bizden sonra devam edecek bir kültür yaratmak için elimizden geleni yapacağız.
SDÜ’de okursanız siz de bize dahil olabilir ve bu gibi kariyer fırsatlarında yer alabilirsiniz. Her ne kadar son sene olduğum için başkanlık görevinden çekilmiş olsam da bu projeleri her sene devam ettireceğiz. Bu gibi şeylerle ilgileniyorsanız topluğumuzun internet sitesini, sosyal medya hesaplarını ve bu sene yaptıklarımızı görmek için Haberler kısmını inceleyebilirsiniz.
Ben daha önce de GAÜN Sinirbilim Topluluğunda başkanlık yapmıştım ancak ne yönetim düzeyinde bu kadar destek bulmuştuk, ne de kapılar ardımıza kadar açılmıştı. Daha yeni kurulan bir topluluk olsak da insanların desteğiyle çok hızlıca yol kat ettik. Buradan tekrar emeği geçen herkese teşekkürlerimi iletiyorum.
AK Parti sağ olsun günümüzde her konu ekonomiye çıkar oldu. Ben de Isparta’da yaşamanın maliyetlerine biraz güncelleme getireceğim. Isparta’da yaşamak Gaziantep’e, Tekirdağ’a ve Aydın’a göre hala yadsınamaz avantajını korumakta. Özellikle aylık en büyük gider kalemi olan kira fiyatlarına baktığımızda 1200 TL’ye faturaların dahil olmadığı 1+1 evler, 1500 TL’ye ısınmanın dahil olduğu yeni yapılmış evler bulunabilmektedir. Ben şahsen eskiden girdiğim için 1000 TL’nin daha altında bir fiyata oturmaktayım. Otobüs ulaşımı tek yön 3.75 TL, yemekler haftalık 15 TL veya günlük 6.5 TL. Bu da özetle şehirle alakalı ekonomik bilanço.
Bir sene ardından söyleyeceğim şey özetle şu olur: İyi ki Süleyman Demirel Üniversitesine gelmişim!
Adü tiıp ve sdü tiıp arasında kararsız kaldım sence tercihimi neyden yana kullanmalıyım sen olsan ne yapardın adüde okuyan tanıdığın kimse var mı varsa onların adü için yorumları neler
İkimiz de kendi okullarımızdan memnunuz. Bana soracak olursan ben Isparta’yı yazardım.
SDÜ hakkında yazdığın tüm her şeyi okudum ve SDÜye yatay geçiş yaptım ben de senin gibi kendimi akademik kariyer anlamında geliştirmeyi çok istiyor ve Sinir bilim topluluğunuza katılmak için sabırsızlanıyorum
Usmle ve Erasmus sürecini detaylı anlattığım bir yazın var mı acaba belki bana rehber olur
Anlattığın*