Psikoaktif Madde Bağımlılıklarında Genç Bakış Çalışma Grubu

Selamlar.

Alana ilgi duyan herkesin malumu olduğu gibi dünyada ve ülkemizde psikoaktif madde kullanım oranlarında yükselişler saptanmaktadır. Yalnızca 2009 – 2017 yılları arasında psikoaktif madde kullanımında yüzde 30’luk artış saptanmıştır. Sadece ABD’nin madde kullanımına bağlı oluşan sağlık problemleri için 180 milyar dolar harcadığı tahmin edilmektedir. Demek istediğim şu ki şu anda geleceğin pandemisinin ayak seslerini duyuyoruz. Eğer bizler bir şey yapmazsak.

Durumun böyle olacağı tahmin edilebilen bir şeydi. 1954 yılında yayımladığı Algı Kapıları kitabında Huxley şöyle demişti:

İnsanların çoğu en kötü durumda öylesine acı dolu, en iyi durumda da öylesine tek düze mutsuz ve sınırlı bir hayat sürüyorlar ki bundan kaçma arzusu ve birkaç anlığına bile olsa kendilerini aşma özlemi ruhun başlıca tutkularından biridir. Ve bu hep böyle olmuştur. Sanat ve din, karnavallar ve bayramlar, dans etmek ve konuşmacıları dinlemek, bütün bunlar H.G. Wells’in sözleriyle duvardaki kapılar olarak hizmet etmiştir…. Kendini aşmaya duyulan evrensel ve her zaman var olan dürtü, duvardaki popüler kapıların kapatılmasıyla ortadan kaldırılamaz.

Aldous Huxley – Algı Kapıları – İmge Kitabevi -Sayfa 53

Dolayısıyla endüstri devriminin de büyük oranda perçinlediği bu soruna daha akılcı, yenilikçi yöntemlerle yaklaşabilmek gerekmektedir.

İşte tam olarak bu yüzden geleceğin sorununa şimdiden çözüm adımları atabilmek adına konuyu entelektüel düzlemde, sulandırmadan, çarpıklaştırmadan ve şeytanlaştırmadan tartışabilecek yeni veya farklı fikirlere açık ve en önemlisi bu konu hakkında çalışmalar yapmak isteyen genç (-30 yaş) ekip arkadaşları arıyorum.

-Konuyla ilgili sağlık profesyonelleri/öğrencileri
-Yazılım, Medya gibi alanlarda çalışan dijital dünya profesyonelleri/öğrencileri,
-Sanatçılar
-Hukukçular

özellikle çalışmayı öncelediğim gruplardır.

Peki ne yapacağız? Aslında bunu biraz biraya gelecek kişilerin arzuları, yetenekleri, konuya bakış açıları ve motivasyonları belirleyecek. Kişilerin sorun yaşadıkları maddeleri kullanıma iten duygularını tanımasını sağlayan kısa filmler, yazılar, appler yapılabileceği gibi kendimizi bu alanda geliştirmek, fikir aktarımı yapabilmek adına düzenlenen 2-3 haftada bir yapılan toplantılara kadar daha aklıma gelmeyen bir çok şey yapılabilir.

Şu anda yapabileceğimiz ilk şey, bu alanın gelecekteki önemine inanan ve onu şekillendirilmesinde söz sahibi olmak isteyen insanlar olarak mümkün olduğunca küçük alanda söz sahibi olacak entelektüel bir topluluk kurmak.

Geleceğin sorunlarına, geleceğin söz sahipleri olarak çözüm arayan bu grupta yer almak istersen sen de bize buraya tıklayarak ulaşacağın form aracılığıyla katılabilirsin.