Gaziantep Üniversitesinde, bilhassa şehirden, aradığımı bulamadığım için yatay geçiş vb. olanakları değerlendirirken birden Farabi Değişim Programı ile tanıştım. İlk düşündüğüm şey “Hem istediğimiz üniversitede eğitim alabilecek hem de üzerine para mı alacağız?” oldu.
Tabi bunun üzerine araştırmaya devam ettim. İnternette gezindikçe program hakkında kaynakların kısırlığı, olan kaynakların bürokratik şekilde yazımı canımı sıkmıştı. Herkes gibi işin üniversite tarafından bürokratik şekilde anlatılmasını değil; programdan faydalanan kişilerden birinci ağız olarak dinlemeyi tercih ederdim. Ki daha sonradan Farabi yaptığımı öğrenen kişiler, beni programla ilgili soru yağmuruna tuttular. Bu gün yazımdaki amacım insanlara birinci ağızdan programla ilgili kaynak oluşturabilmek.
Farabi Programı Nedir?
Kısaca “Yerli Erasmus Programı” dersek yeterince anlaşılır olacaktır. Program size üniversitenizin anlaştığı başka bir üniversitede (anlaşmaların fakülte bazında yapıldığını unutmamak gerekiyor) bir sene okuma şansı verirken, programdan yararlandığınız içinse ekstradan burs sağlıyor.
Avantajları Nelerdir, Ne için yapılabilir?
Bütün avantajlarına şöyle bir göz atacak olursak:
- Her şeyden önce ileride CV’nize ekleyebileceğiniz sertifikalı bir artı değer.
- Alacağınız tatmin edici bir burs.
- Yatay geçiş yapacaksanız, geçiş yapacağınız üniversiteyi deneme imkanı.
- Hayalinizdeki üniversitede değilseniz o üniversiteyi bir sene geçirmek.
- Farklı bir çevre edinebilme şansı.
- Ailenizin bulunduğu şehirde bir kere okuyabilme imkanı. (Herhalde büyük bir pişmanlık olurdu bu seçenek.)
- Bürokrasiye dair yorucu bir deneyim.
Bütün bu avantajlarının yanında tek dezavantajı ise mevcut düzeni ve çevreyi değiştirmek. Ki sanıyorum bu çoğu insan için büyük bir dezavantaj.
Benim bu programdan yararlanırken düşündüğüm şey Süleyman Demirel Üniversitesinde bir sene bulunarak üniversiteyi deneyimleme, bunu yaparken yanında burs almaydı. En kötü yorulmuş olur, yatay geçiş kararımı buna göre veririm diye düşünüyordum. (Çünkü bildiğiniz gibi merkezi yatay geçiş yalnızca bir kez yapılabiliyor.) Şu anda ise Isparta’daki Farabi deneyimim sonucu Süleyman Demirel Üniversitesine geçişimi yapmış bulunmaktayım.
Burs Konusu
Programla ilgili en merak edilen meselelerin başında herhalde burs geliyordur. Burs konusunda tarife seneden seneye değişmekle beraber benim programdan yararlandığım 2019-2020 sezonu için tarife 4 ay boyunca aylık 600 TL’ydi.
Bu 600 TL’nin %70’lik kısmı 4 ay boyunca her ay ödenirken, geri kalan %30’luk kısmının totalinin not ortalaması ile çarpılmış hali Ağustos-Eylül ayında ödeniyor.
Aylık 420 TL’ye tekabül eden 4 aylık bursun ilk parasını 11 Kasım tarihinde 2 ay olarak almıştım. Aralık bursunu 24 Aralık, son burs olan Ocak bursunu ise 27 Ocak’ta aldım. Geri kalan kısmı ise 28 Ağustos itibari ile hala alamadım.
Tabi bu tarihler üniversitenize göre değişiyor. Bizim üniversitemiz en geç yatıran üniversitelerden birisiydi.
Başvuru Koşulları:
- Ön Lisans ve Lisans öğrencilerinin Genel Akademik Ortalamalarının en az 2.00/4.00 olması gerekmektedir.
- Ön Lisans ve Lisans programlarının hazırlık sınıfında okuyanlar yararlanamazlar, birinci sınıfında okuyan öğrenciler bu programa başvuruda bulunabilirler.
- Tıp Fakültelerinin 6.sınıfında okuyan öğrenciler bu programdan yararlanamazlar.
- Daha önce Farabi Değişim Programına katılmış olan öğrenciler tekrar başvuruda bulunamazlar.
Süreç Nasıl İşliyor?
Süreç, Şubat’ın 2. ve 3. haftalarında ilk duyurunun okuduğunuz üniversitenin Farabi sayfasında yayınlanmasıyla başlıyor. Sizin hem ilgilendiğiniz, hem de okuduğunuz üniversitenin Farabi sayfasındaki duyuruları dikkatlice okumanız gerekmekte.
İlk duyurunun içeriği başvuru koşulları, gelen öğrenciler için kontenjan sınırları (gideceğiniz üniversitedeki geçmiş sene başvuru sonuçları kabul puanları ve kontenjana bakıp üniversite tercihinizi yapın; aksi taktirde tercihiniz ölebilir), başvuru belgeleri, başvuru tarihlerinden oluşmaktadır.
Protokol Hazırlama
İlk duyurunun ardından (Hatta bence sene başından itibaren) yapacağınız ilk şey AKTS (veya ulusal kredi) yi göz önünde tutarak gitmek istediğiniz üniversitelerin (okulunuzun anlaşması olan üniversitelerden) müfredatlarını, kendi üniversitenizdeki müfredat ile kıyaslamak olmalı. Buna protokol hazırlamak deniyor.
Normalde protokol hazırlama ikinci adım olsa da siz ilk olarak bunu yapın. Çünkü çoğu üniversite size yalnızca bir üniversiteye başvurma imkanı tanıyor. Ölü tercih yapmanız programı 1 sene ertelemenize, özensizce hazırlanmış protokol ise sene tekrarına veya ölü tercih yapmaya sebep olur.
Protokol hazırlarken gideceğiniz üniversite ile ilgili de iyi bir araştırma yapmış olacaksınız.
İncelemede kullanacağınız müfredatı gitmek istediğiniz fakültenin internet sayfasında bulabilirsiniz. İnceleme yaparken yapacağınız şey bu üniversitede okumaya devam etseydiniz alacağınız dersleri (Örneğin 3. sınıf diyelim), karşı üniversitedeki müfredattan karşılığını bulup eşleştirmek.
Bu eşleştirmeyi yaparken kullanacağınız belge olan “Öğrenim Protokolü”nü ise gideceğiniz üniversitenin Farabi sayfasından indirebilirsiniz.
Bu incelemeyi yaparken dikkat etmeniz gereken hayati öneme sahip iki şey var. Birincisi gittiğiniz üniversitedeki eşleştirdiğiniz dersin, ders içeriği; normalde (Farabi yapmazsanız) okuyacağınız sınıfta alacağınız ders içeriğiyle aynı olmalı. Yani alakasız dersleri eşleştirmemelisiniz. Eşleştirme yaparken bir dersi iki dersle eşleştirme imkanınız var AKTS’ye dikkat ettiğiniz müddetçe.
İkincisi ise eşleştirdiğiniz derslerdeki AKTS (istiyorsanız kredi kullanın ancak iki üniversitede de aynı sistemi kullanmanız gerekiyor) mutlaka eşit veya gittiğiniz üniversitede daha fazla olmalı.
Eşleştirme yaparken gideceğiniz üniversitede aynı sınıftan veya aynı fakülteden ders seçmek zorunda değilsiniz. Alacağınız ders üst veya alt sınıftaysa hatta farklı fakültedeyse bunları almanızda engel yok. Ancak derslerin aynı fakülte veya aynı sınıfta olması işinizi kolaylaştıracaktır. Örneğin ben gittiğim üniversitede İngilizce dersini 1. sınıftan aldım.
Unutmayın ki eşleştiremediğiniz dersten kalmış olacaksınız. Ben etkinliklere katılım dersini seneye almak için protokol’e dahil etmedim. Şanslıyım ki korona virüs sayesinde geçmiş bulundum.
AKTS’ye dikkat ederek eşleştirdiğiniz protokol böyle gözükmeli:
Protokol sizi tatmin ettiyse ve kurallara uyduğundan eminseniz üniversitenizi seçmiş, 2. aşamaya geçmişsiniz demektir. Eğer aklınızda şüphe varsa mutlaka Farabi koordinatörünüzle görüşün. Size yardım edecektir. Protokolde yapılan bir yanlışlık tercihinizin ölmesine veya sınıf tekrarına sebep olabilir.
Başvuru Adımı
Gideceğiniz ve okuduğunuz üniversitedeki duyuruyu inceledikten sonra belgeleri indirip, uygun şekilde doldurun. Ardından belgelerinizi okulunuzun Farabi Ofisine teslim edin.
Sonuçların Açıklanması ve Kayıt Adımı
Yaptığınız başvurunun ardından Nisan’ın son haftası civarı sonuçlar açıklanacak. Yerleştiyseniz tebrikler, benim gibi yedeğe düştüyseniz ise bilinmezlikle geçen mücadele başlıyor demektir.
Başvurunuz kabul olduktan sonra okuduğunuz üniversitede toplantı yapılacak, mutlaka katılın. Süreci detaylı şekilde anlatacaklar. Ardından sizden bazı belgeler istenecek. Bu belgelerden olan protokol’e son kez bakıp emin olun. En önemli belge Öğrenim Protokolünüz. Belge tesliminden sonra eylüle kadar işiniz bitmiş olmasına rağmen arada bir gideceğiniz üniversitenin Farabi Sayfasını yenilemekte fayda var.
Yedeğe kaldıysanız :
Ben yedeğe kaldığımda başvuruları kabul olmuş kişilerin numaralarını bularak kendileriyle iletişime geçip kayıt yapıp yapmayacaklarını öğrendim. Şansıma bir arkadaş kayıt yapmayacağını söyledi de ben de kayıt yaptırma şansı buldum.
Gideceğiniz Üniversiteye Kayıt ve Okuma Süreci
Ağustos sonu gibi gideceğiniz üniversitede duyuru yapılacak. Bu duyuruyu dikkate alarak karşı üniversiteye kayıt yaptıracaksınız. Karşı üniversitede ders kaydı yaptırdıktan sonra, kayıt olduğunuz dersler ile protokolünüzü karşılaştırın. Genelde sıkıntı olmuyor ancak AKTS veya Kod uyuşmazlığı sıkıntı olursa yazının sonunda bahsedeceğim ekle-sil yapmanız gerekiyor. Ekle-sil yapmazsanız büyük sıkıntılar yaşayabilirsiniz.
Kayıt yaptırdıktan sonra sene sonuna kadar başka bir işleminiz yok.
Sene Sonu İlişik Kesme
Sene sonunda yapacağınız şey ise notlarınız transkripte geçtiğinde Farabi yaptığınız üniversitedeki Farabi Ofisine gidip ilişik kesme formunu Kütüphane ve Öğrenci işlerine onaylatıp geri teslim etmek.
Ardından memnuniyet anketini normalde okuduğunuz üniversiteye yolladıktan sonra seneyi bitirmiş oluyorsunuz.
Farabi’den sonra ara ara normalde okuduğunuz üniversitedeki transkripti kontrol etmenizde ve notlarınızın doğru işlendiğine emin olmanız gerek. Notların geçişi genelde 2 haftayı buluyor ve notların doğru geçmesi sizin sorumluluğunuzda.
Ekle-Sil Süreci
Gittiğiniz üniversitede kayıt yaptıktan sonra protokolünüze uygun olmayan (AKTS Farklılığı, Ders adı veya kodu farklılığı gibi) bir şeyler varsa bunu sene içerisinde Farabi sayfasından alacağınız ekle-sil formu ile düzeltebilirsiniz.
Formu program yaptığınız Farabi Ofisine teslim etmeniz gerekiyor.
Ekle-sil Formu Örneği:
Başka sorularınız olursa bana ulaşabilirsiniz.