Tıp Fakültesinde Erasmus Stajı Ayarlama

Erasmus Programıyla ilgili diğer yazılarımı okumak için tıklayınız.

Erasmus+ Değişim Programı biz öğrenciler için gerek kültürel gerek kariyer anlamında muazzam bir fırsat olduğuna inanıyorum. Staj ve Öğrenim Değişimi olarak iki ana kısma ayrılan Erasmus Programında, Staj Değişimi ben ve benim gibi tıp fakültesi öğrencileri için özel öneme sahiptir.

Sizin belirli bir üniversitede Öğrenim Değişimi yapabilmeniz için üniversiteniz ve karşı üniversite arasında ikili anlaşma olması gerekmektedir. Bu durum özellikle ben ve benim gibi periferde yer alan tıp fakültesi öğrencileri için çok büyük dezavantaj yaratmaktadır çünkü genelde okulunuzun ikili anlaşmaya sahip olduğu okullar sizi ya niceliksel ya da niteliksel olarak sizi tatmin etmez.

İşte bu durumda Staj Değişimi bizim imdadımıza yetişiyor. Staj Değişiminde, kendi okulunuz yalnızca size hibeyi verir. Staj yerinizi bulmaktan siz sorumlusunuzdur. Bu güzeldir çünkü sizi yalnızca önceden belirlenmiş birkaç üniversitenin birinde, kendi alanınızla kısıtlı öğrenim alma zincirlerinden kurtarır. Erasmus Değişim Programıyla tıp okuyorsanız bile istediğiniz üniversitede, istediğiniz bir bölümde, özel bir şirkette, araştırmacı veya klinisyen olarak istediğiniz gibi staj alabilirsiniz. Yaratıcılık size kalmış.

İyi güzel de nasıl staj ayarlayacağız?

Bir çok insanın gözünde büyüttüğü bir süreç olan staj ayarlama süreci, aslında görülenden daha kolaydır. En azından 3 staj ayarlamış birisi olarak bunu söyleyebilirim. Yalnızca yol haritanızı iyi belirlemeniz ve o yola erken çıkmanız gerekmektedir.

Erken çıkmalısınız çünkü staj pozisyonları çok hızlı dolmaktadır. Ben en geç (Erasmus Hibesi kazandığınızın ilanından sonra) 6 ay öncesinden staj ayarlamaya başlamanızı öneriyorum.

Daha sonrasındaysa öncelikle hangi alanda staj yapmak istediğinize karar vermelisiniz. Bundan sonra belirleyeceğiniz şey staj yapmak istediğiniz ülke olmasını tavsiye ediyorum. Birden fazla da ülke seçebilirsiniz ancak her ülkenin üniversite website şemaları birbirine benzediğinden; aynı ülkenin hocalarını bulmak, bir süre sonra aynı ülke hocaları için daha kolay hale gelecektir. Dolayısıyla önce bir ülkedeki başvurularınızı tamamlayıp, ardından diğer ülkelere geçmek iyi olacaktır.

Örneğin ben öncelikle nöroloji stajı yapmaya karar verdim; ardından da ülke olarak İtalya’yı seçtim. İtalya’yı seçmemdeki en büyük etken İngilizce eğitim veren tıp fakültelerinin çok fazla olmasıydı.

Artık tercihinizi yaptığınıza göre yapmanız gereken şey ilgilendiğiniz ülke ve bölümdeki hocalara mail atmak olmalıdır. (Bu üniversiteden üniversiteye, ülkeden ülkeye değişiklik gösterebilir. Bazı üniversiteler, hocalarla doğrudan iletişimdense Erasmus+ Ofisleri aracılığıyla iletişime geçilmesini ister (örneğin İsveç). Ancak İtalya’da genelde hocalara mail atmak işe yaramaktadır.) Üniversiteleri “Medical Schools In English in Italy” sorgusuyla Google’dan bulduktan sonra hocaları Google’a “Neurology Pavia University” gibi aramalar yaparak arayabilirsiniz. Önünüze çıkan bir çok hocadan; size en çok uyanı içgüdünüzle belirleyip mail atabilirsiniz.

Maillerinizde kendinizden bahsetmeli, stajı yapmak için motivasyonunuzu, sahip olduğunuz becerilerinizi yazmalı ve birazcık da hocaya takdirinizi sunmalısınız. Buna ek olarak İngilizce CV’nizi eklemelisiniz. CV’nizi Europass üzerinden kolayca hazırlayabilirsiniz.

Benim attığım mail şöyleydi:

Dear xxx,
The reason I wrote this letter is to be able to introduce myself to you as earner of Erasmus+ Traineeship Mobility grant and to indicate my motivation to doing a Neurology Clerkship at your university in July-September 2022. I’m Mustafa Emrecan ULUDAĞ, 22 years old, a 5th grade student at Süleyman Demirel University Faculty of Medicine(Isparta/TURKEY). I have earned the Erasmus+ Traineeship Mobility Program grant and I would like to spend a 2-month Neurology Clerkship at your university’s Faculty of Medicine.
Ever since the first Oliver Sacks book I read, I have had an irresistible interest in Neurology and neuroscience therefore, I continued to read books with the dream of becoming a neurologist and entered medical school to realize my dreams. My motivation for entering medical school was to become an internationally successful neurologist and also being a successful scientist. In this direction, I believe that having a chance to get education from an experienced and successful lecturer like you will be a very good step towards my dreams and will add a lot to me both culturally and scientifically. And I’m hoping that education from you also will help me on the pathway to getting a match for neurology residency program in the USA. My interest in Italy and its culture inspired me to live in Italy and get to know its culture closely. I would especially like to live in Turin and discover the historical texture of the city.
If you accept me for Erasmus+ Traineeship Mobility program grant, I would like to do a Neurology clerkship at your university between July 4, 2022 and September 9, 2022, after the end of the 5th grade. I have also sent my CV as an attachment.
Yours Truly.
Mustafa Emrecan ULUDAĞ

Mailleri gönderdikçe size önerim benim hazırladığım gibi bir Excel Tablosu hazırlamanız. Bu tablo daha sonrasında hangi okullara; hangi hocalara gönderip göndermediğinizi hatırlamakta size çok fazla yardımcı olacaktır.

Maillerinizin bir çoğuna geri dönüş alamayacaksınız veya olumsuz geri dönüşler alacaksınız. Buna hazırlıklı olmalısınız. Olumlu geri dönüşleri almanızsa genelde olumsuzlardan daha uzun sürede gerçekleşmektedir. (Ortalama 15 gün). Usanmadan bıkmadan maillerinizi göndermeye devam edin. Yeterince yere gönderdiğinizde elbet olumlu geri dönüş alacaksınız.

Bir kez olumlu geri dönüş aldığınızda hocanızdan isminizin ve staj tarihlerinizin yazdığı resmi davetiye mektubunu istemeyi unutmayın.

Bu mektubu aldıktan sonra Learning Agreement hazırlamanız gerekecek. Bunu da bir başka yazı konusu olarak işleyeceğim. Ayrıca Erasmus+ Staj Değişimi için Schengen Vizesi nasıl alınıyor merak ediyorsanız şu linkteki yazımı okuyabilirsiniz.

Erasmus Programıyla ilgili diğer yazılarımı okumak için tıklayınız.